Menu

Vrienden voor het levenHet VRIENDEN-programma is een protocollair cognitief gedragstherapeutisch programma voor behandeling van kleuters kinderen en jongeren met angststoornissen. In klassenverband kan het programma heel goed ingezet worden ter preventie van angststoornissen en depressieve klachten.

VRIENDEN voor het leven Programma voor kinderen

Deze versie van het VRIENDEN Programma is bedoeld voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar
Auteur: DR. PAULA BARRETT       www.pathwayshrc.com.au
Nederlandse vertaling: © 2003 Dr. E. Utens, ErasmusMC-Sophia kinderziekenhuis, afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie/Psychologie

Het programma is oorspronkelijk ontwikkeld voor toepassing in groepsverband, maar is ook gemakkelijk bruikbaar voor individuele toepassing.
Het VRIENDEN programma voor kinderen bevat 10 sessies voor de kinderen plus 2 terugbijeenkomsten, met daarnaast 4 sessies voor de ouders. Het programma is zeer gebruikersvriendelijk en heeft een aantrekkelijke lay-out. Kinderen en therapeuten/groepsleiders werken er graag mee. De effecten zijn vaak goed.

Materialen
Het Vrienden voor het leven programma voor Kinderen bestaat uit een werkboek voor de kinderen en een handleiding voor de therapeuten.
Werkboek voor Kinderen Het werkboek is een oefenboek voor het kind zelf, met verhaaltjes afgestemd op het leeftijdsniveau, opdrachten, en formulieren voor thuisoefeningen.
In de handleiding voor therapeuten/groepsleiders zijn de sessies plus daarbijbehorende materialen, sheets, hand-outs e.d. Handleiding voor groepsleiders volledig uitgewerkt. Hand-outs en sheets mogen gekopieerd worden. De handleiding bevat een zeer gedetailleerde beschrijving van de toe te passen interventies.
Handleiding voor groepsleiders nieuwDe Handleiding voor therapeuten/groepsleiders krijgt binnenkort een nieuwe Lay-out:De handleidingen voor therapeuten/groepsleiders zijn geschreven vanuit het perspectief van toepassing in groepen maar individuele toepassing is ook goed mogelijk. Hiertoe zijn een aantal groepsoefeningen vervangen door individuele oefeningen, zoals beschreven in de supplementen voor individuele toepassing
Handleiding voor groepsleiders
De supplementen voor ouders bevatten achtergrondinformatie en uitleg van de belangrijkste principes van het programma voor de ouders. Er is één versie ‘supplementen voor ouders’ die zowel gebruikt kan worden bij toepassing van het VRIENDEN programma bij kinderen als bij jongeren.